Ο ΠΣΑΠΠ στο συνέδριο «Player Workplace Safety: Extreme Weather & Player Performance»

FIFPROΝΕΑ

Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε το συνέδριο «Player Workplace Safety: Extreme Weather & Player Performance», που διοργάνωσε η FIFPRO Europe.

Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι της UEFA, του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας (ILO) και του World Leagues Association, ακαδημαϊκοί από τα Loughborough University & University of Edinburgh όπως και εκπρόσωποι των Συνδέσμων ποδοσφαιριστών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστραλία, τη Χιλή, το Ισραήλ, την Πορτογαλία και τη Μάλτα.

Τον ΠΣΑΠΠ εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Γιάννης Μπράχο και το κύριο θέμα του ήταν το πώς επηρεάζει τους ποδοσφαιριστές και τις ποδοσφαιρίστριες η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες που πλέον παρατηρούνται.

Επειδή δε είναι δύσκολο πια το σχετικό φαινόμενο να αποφευχθεί, δύναται πλέον να επιβραδυνθεί και παράλληλα να  προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές. Αναλύθηκε κυρίως η υπερθέρμανση του πλανήτη, όπου για παράδειγμα μέχρι το 2050 οι μέρες του έτους με θερμοκρασία άνω των 35 °C θα αυξηθούν κατά 65%!

Το άνωθεν (σ.σ. η θερμική καταπόνηση δηλαδή) επηρεάζει εύλογα τους ποδοσφαιριστές, όπως φυσικά και τους διαιτητές, καθώς η υπερβολική ζέστη δεν τους επιτρέπει να έχουν την απαιτούμενη «καθαρή» σκέψη, ενώ λόγω της καταπόνησης μειώνεται η φυσική τους αντοχή, η ταχύτητά τους και οδηγούνται σε  περισσότερα λάθη.

Παράλληλα η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την ποιότητα του αέρα, αφού η σκόνη στην ατμόσφαιρα, η ρύπανση αλλά και οι καπνοί από πυρκαγιές που πλήττουν περιοχές και εξαπλώνονται σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, δύναται να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει διαπιστωθεί ότι σε περίπτωση που η ποιότητα του αέρα δεν είναι καλή, τότε η οποιαδήποτε άσκηση είναι 10 φορές πιο ζημιογόνα για τον οργανισμό επειδή οι πνεύμονές του είναι πιο επιρρεπείς.

Ευρύτερα τα παραπάνω επηρεάζουν όλους όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, αφού και οι προπονητές αλλά και φυσικά οι φίλαθλοι βρίσκονται την ίδια στιγμή σε αντίστοιχες συνθήκες.

Για αυτό άλλωστε η UEFA έχει δώσει οδηγίες ώστε οι διαιτητές να λαμβάνουν πρωτοβουλίες όποτε κρίνουν πως απειλείται η υγεία των συμμετεχόντων σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, όπως για παράδειγμα συνέβη στο πρόσφατο EURO  2024 όπου πραγματοποιήθηκαν ολιγόλεπτες διακοπές αναμετρήσεων με σκοπό να δροσιστούν οι ποδοσφαιριστές ή υπήρξε η μεγαλύτερη διάρκειας διακοπή στο παιχνίδι Γερμανία-Δανία, λόγω κεραυνών και μίας ισχυρής καταιγίδας που έπληξαν την περιοχή.

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη