Στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδρίασε σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2024, για τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Κύρωση της από 11.12.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. ‘Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας’. (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού», συμμετείχε ο ΠΣΑΠΠ.
Ο Γιώργος Μπαντής, πρόεδρος του Συνδέσμου, στάθηκε στην αναγκαιότητα που υπάρχει ώστε να εξευρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, τα οποία δυστυχώς τείνουν να αφομοιωθούν, λόγω της συχνότητας που επαναλαμβάνονται, από την εγχώρια και μη ποδοσφαιρική κουλτούρα.
Ωστόσο επεσήμανε και σημαντικές παραμέτρους του όλου ζητήματος και ειδικότερα της αντιμετώπισης που τυγχάνουν οι ποδοσφαιριστές στη χώρα μας, οι οποίοι είναι από τους κύριους, αν όχι οι βασικότεροι, αποδέκτες του άνωθεν φαινομένου.
Στην προκειμένη περίπτωση δε το ζήτημα δεν έγκεινται μόνο στην άσκηση μορφών βίας προς το μέρος τους, σωματικής ή λεκτικής, αλλά και σε περιπτώσεις καταπάτησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων, εξέλιξη που επίσης εκλαμβάνεται ως μορφή άσκηση βίας. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε είναι η μη καταβολή των χρημάτων που τους οφείλονται από ανώνυμες εταιρίες όπως είναι οι ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και από τους μηχανισμούς του κράτους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση 44 ποδοσφαιριστών όπου δεν εφαρμόζεται ο Νόμος 3606/2007.
Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ ανέλυσε διεξοδικά στα μέλη της επιτροπής ευρήματα έρευνας της FIFPRO, του Παγκοσμίου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, όπου μεταξύ άλλων το 76% των μελών του παραδέχεται πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ασφάλειά τους και απαιτείται δράση, το 71% διστάζουν να μιλήσουν για ανάλογα περιστατικά λόγω πιθανού αρνητικού αντικτύπου που μπορεί να έχει στην αθλητική-εργασιακή τους θέση, ξέχωρα από την πιθανότητα κακοποίησης που ενδέχεται να υποστούν, ενώ το 80% θεωρεί πως πρέπει να υπάρξουν μέγιστες προσπάθειες για τον εντοπισμό των δραστών.
Ως Σύνδεσμος και επί της διαδικασίας θέλουμε να επισημάνουμε πως προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός πως στον πρόεδρο Γιώργο Μπαντή δεν παρασχέθηκε η δυνατότητα να απαντήσει, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, σε απευθείας ερώτηση του βουλευτή κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη, παρότι σε άλλους ομιλητές παρασχέθηκε η δυνατότητα να δώσουν όποιες διευκρινήσεις του ζητήθηκαν.