Έτσι γεννήθηκε ο συνδικαλισμός των ποδοσφαιριστών…
Είναι αλήθεια ότι ο συνδικαλισμός των ποδοσφαιριστών, άργησε ν’ αναπτυχθεί στην Ελλάδα. Μόλις μετά την πτώση της δικτατορίας, τον Ιούλιο του 1974, άρχισαν δειλά-δειλά, τα πρώτα του βήματα…
Το στρατιωτικό καθεστώς στη χώρα μας δεν άφησε τον τόπο πίσω μόνο στο κοινωνικό, το πολιτικό και το οικονομικό πεδίο, αλλά και στο αθλητικό, ιδιαίτερα στο ποδοσφαιρικό… Αληθινά, την περίοδο της επταετίας συνέβησαν σημεία και τέρατα. Το άθλημα και ο ποδοσφαιριστής έφτασαν πολύ χαμηλά, ξέπεσαν, ενώ η μάστιγα των δωροδοκιών έπληττε όλο και πιο δυνατά, πιο σκληρά…
Με στόχο την ικανοποίηση των υλικών του συμφερόντων και με σκοπιμότητα την προσωπική του προβολή, ο κακός διοικητικός παράγοντας, προσπαθούσε να εκμεταλλευθεί τον ποδοσφαιριστή σε βάρος του αγνού φιλάθλου.
Είναι σίγουρο ότι αν δεν εμφανιζόταν η δικτατορία, ο Έλληνας ποδοσφαιριστής θα είχε οργανωθεί νωρίτερα. Με ένα αντιλαϊκό καθεστώς δεν μπορούσε να ξεκινήσει ο αγώνας για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και την κατοχύρωση του επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Και φθάσαμε στο καλοκαίρι του 1974, στην απομάκρυνση της χούντας. Από τότε ακριβώς αρχίζει να ξεπηδάει το συνδικαλιστικό κίνημα για να γίνουν όλοι και στην Ελλάδα, σωστοί και συνειδητοί επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
Έργο δύσκολο, αν λάβουμε υπόψη ότι τα πάντα είχαν διαβρωθεί, ότι κάθε άλλο, παρά ευνοϊκό ήταν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο έπρεπε να παλέψουμε. Πάνω απ’ όλα, ο ποδοσφαιριστής είχε μάθει να κοιτάζει μόνο το σήμερα. Απέναντι στο ποδόσφαιρο, σαν επάγγελμα, είχε γίνει καιροσκόπος “ευκαιριατζής”…
Αμέσως μετά τη δημιουργία του, ο ΠΣΑΠ ως πρώτους στόχους έβαλε, την εξυγίανση του διαβρωμένου μηχανισμού λειτουργίας του ποδοσφαίρου και τη αφύπνιση του ποδοσφαιριστή. Γιατί και ο ποδοσφαιριστής είναι ένας άνθρωπος με τα δικά του προβλήματα, που πρέπει να αγωνιστεί για την βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και ζωής και να εξασφαλίσει το αύριο.
Με την έναρξη της περιόδου 1974-75, γίνονται οι πρώτες “κινήσεις” ποδοσφαιριστών… Στη Θεσσαλονίκη με τους Αποστολίδη, Σαράφη, Σπυρίδωνα, Κασάπη, Σεντελίδη, Χρηστίδη, Κούδα, στη ζώνη Πάτρας – Ιωαννίνων, με τους Λεβέντη, Μιχαλόπουλο, Παππά, Σιόντη, Βέργο και στην Αθήνα με τους Καμάρα, Παπαϊωάννου, Δομάζο, Αντωνιάδη, Φίλη, Οικονομόπουλο, Κρεμμύδα.
Απ’ όλους αυτούς αποφασίστηκε να αρχίσει η ενημέρωση – πληροφόρηση όλων των συναδέλφων τους, στα ξενοδοχεία που συναντιόντουσαν οι αποστολές των ομάδων, στις προπονήσεις, στους αγώνες.
Η ιδέα ωρίμαζε και πλησίασε ο καιρός να γίνει το πρώτο βήμα. Δημιουργήθηκαν δυο χωριστοί Σύνδεσμοι. Αυτός της Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη και αυτός της Πελοποννήσου – Ηπείρου με έδρα την Πάτρα.
Οι πρωτεργάτες της Μακεδονίας, οργάνωσαν συγκέντρωση στο “Μακεδονία Παλλάς”, όπου γράφτηκαν 65 μέλη και ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή από τους Κούλη Αποστολίδη, Σταύρο Σαράφη, Νίκο Κασάπη, Άγγελο Σπυρίδωνα και Θωμά Σεντελίδη.
Ο ΣΑΠΠΗ (Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Πελοποννήσου – Ηπείρου) εγκαταστάθηκε στην Πάτρα (Μουρούζη 51) και αποτελούνταν από παίκτες των ομάδων Παναχαϊκής, ΠΑΣ Γιάννινα, Καλαμάτας, Παναρκαδικού και Πάτρας. Γράφτηκαν στον ΣΑΠΠΗ 69 μέλη.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 1975, ημέρα Τετάρτη, μετά τον αγώνα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης Παναθηναϊκού – Τζβικάου Ανατολικής Γερμανίας, έγινε η πρώτη συγκέντρωση εκπροσώπων των ποδοσφαιριστών Πελοποννήσου – Ηπείρου, αναπτύχθηκαν οι σκοποί και οι στόχοι του ΣΑΠΠΗ και ορίσθηκε Διοικούσα Επιτροπή από τους Κώστα Λεβέντη, Ανδρέα Μιχαλόπουλο, Μανώλη Παππά, Γιώργο Σιόντη και Κώστα Βέργο.
Στη συνέχεια ακολούθησε η δημιουργία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών. Οι Καμάρας, Αποστολίδης, Λεβέντης, αποφάσισαν όπως το Α’ Συνέδριο γίνει στην Πάτρα, 28 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη, εθνική εορτή όλων των Ελλήνων, στο ξενοδοχείο “Αχαΐα Μπιτς”.
Την ίδια μέρα προγραμματίστηκαν και δυο αγώνες. Ο ένας μεταξύ των αποδεσμευμένων ποδοσφαιριστών, στους οποίους δεν επιτρέπονταν τότε να μεταγραφούν σε ερασιτεχνικά σωματεία. Το παιχνίδι τους αυτό πήρε χαρακτήρα διαμαρτυρίας, για το άδικο μέτρο και τελικά δικαιώθηκαν.
Στο δεύτερο παιχνίδι ήταν αντίπαλοι οι επίλεκτοι Βορρά και Νότου, ενώ είχαν προγραμματισθεί τιμητικές διακρίσεις σε βετεράνους για την προσφορά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο (Καμάρα, Δομάζο, Παπαϊωάννου, Χάϊτα και τον παλιό ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής Γκίκα).
Είναι γνωστό ότι κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα αντιμετωπίζεται με την αντίδραση, την άρνηση. Γι’ αυτό η Διοικούσα Επιτροπή του ΣΑΠΠΗ, υπεύθυνη για την οργάνωση των εκδηλώσεων είχε πάρει προληπτικά τα μέτρα της…
Εκπρόσωποι, λοιπόν, του ΣΑΠΠΗ επισκέφθηκαν ένα μήνα πριν, το Δήμαρχο Πάτρας Θόδωρο Άννινο και του πρότειναν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες να διεξαχθούν υπό την αιγίδα του. Ο Δήμαρχος δέχθηκε και μάλιστα αθλοθέτησε κύπελλο για τη νικήτρια ομάδα. Ακόμη, ο Θ. Άννινος δήλωσε στους παίκτες ότι θα είναι πάντα κοντά τους, στον αγώνα για την επίτευξη των στόχων του Συνδέσμου.
Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές θα θυμούνται για πάντα τον Δήμαρχο Θόδωρο Άννινο, γι’ αυτή του την ουσιαστική συμπαράσταση.