Ο ΠΣΑΠ στην Βουδαπέστη για το πρόγραμμα Don’ t Fix it

Dont Fix ItFIFPROΝΕΑ

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το διήμερο σεμινάριο που οργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro στην Βουδαπέστη, για το πρόγραμμα Don’ t Fix it, το οποίο αφορά την πρόληψη και αποτροπή για τα στημένα παιχνίδια. Τον ΠΣΑΠ εκπροσώπησε ο Ειδικός Γραμματέας του Συνδέσμου Σταμάτης Συρίγος, ενώ από την ΕΠΟ παρέστη ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας Θανάσης Μπριάκος.
Πενήντα εκπρόσωποι των ποδοσφαιρικών αρχών, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρόοδο και την εξέλιξη του προγράμματος και να πληροφορηθούν τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί ως προς το κοινό πλάνο αντιμετώπισης του προβλήματος με τα στημένα παιχνίδια.
Συμμετείχαν στελέχη του ποδοσφαίρου από τις 9 χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα, με κύρια ευθύνη των Εθνικών Συνδέσμων Ποδοσφαιριστών.
Ήταν εκεί, εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Φινλανδίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Ιταλίας, της Νορβηγίας και της Ουγγαρίας.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, η FIFPro είχε κανονίσει ώστε να υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες από ερευνητές δημοσιογράφους, νομικούς, αστυνομικούς, πανεπιστημιακούς, αλλά και από μέλη των διοικήσεων Συνδέσμων αθλητών.
Οι ομιλητές έδωσαν στο ακροατήριο, επαρκείς πληροφορίες για το θέμα των στημένων αγώνων, την εκπαίδευση και την ενημέρωση για την αποτροπή του φαινομένου.
Μάλιστα, μοιράσθηκαν τις δικές τους εμπειρίες και έδωσαν συμβουλές στο κοινό, με το οποίο συζήτησαν ανοιχτά.
Το επόμενο βήμα αφορά τη δημιουργία ξεχωριστών φορέων δράσης, σε κάθε χώρα από όσες παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα, ώστε να αξιοποιηθεί η πληροφόρηση που υπάρχει πλέον, αλλά και η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί. Άλλωστε, αυτός είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος Don’ t Fix It: Η καθιέρωση ενός δυνατού και συνεργαζόμενου δικτύου επικοινωνίας μέσα από το Ίντερνετ, των χωρών σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Όλοι οι συμμετέχοντες βεβαίωσαν τη θέληση τους να συνεργασθούν και παρουσίασαν μάλιστα τις δικές τους ενέργειες , προς αυτή την κατεύθυνση, σε ό, τι αφορά όσα έχουν κάνει στη χώρα τους.
Ο Tony Higgins (φωτογραφία), ως επικεφαλής του σεμιναρίου μίλησε στο τέλος των εργασιών, για μία σημαντική και καλή εμπειρία. «Εντυπωσιάσθηκα σε μεγάλο βαθμό από τον ενθουσιασμό και τη δίψα για γνώση των απεσταλμένων. Κάθε χώρα έδειξε την αφοσίωση της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της  FIFPro. Οι ομιλητές, επίσης, ήταν αφοσιωμένοι στην κοινή προσπάθεια και έδειξαν ότι θα είναι κοντά μας ώστε να συνεισφέρουν και μελλοντικά στην επιτυχία του προγράμματος. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων που θα γίνουν, πλέον, σε εθνικό επίπεδο, είμαι βέβαιος ότι, επίσης, θα έχει επιτυχία, με τη συνεργασία όλων των φορέων του παιχνιδιού».
Εκ μέρους της UEFA, o Urs Kluser πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να αφήσουμε τα σπορ να προχωρήσουν ξεχωριστά από την πολιτική, ώστε να πετύχει αυτό το πρόγραμμα το οποίο διαρκώς αναπτύσσεται και βελτιώνεται». Το φθινόπωρο, κάθε χώρα θα πρέπει να παρουσιάσει το δικό της εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πρόληψη και αποτροπή των στημένων αγώνων και όπως είπε εκ μέρους της FIFPro, o Higgins «μέσα σε λίγους μόνο μήνες, θα οργανωθούν τοπικά σεμινάρια από όσους ήταν στην Βουδαπέστη και η FIFPro περιμένει με ενδιαφέρον να δει την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν, σε εθνικό επίπεδο».

Don’ t Fix It training: dedication by all stakeholders

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη