Εκπρόσωποι των φορέων του Ευρωπαϊκού επαγγελματικού ποδοσφαίρου ( FIFPro, UEFA και EPFL) παρέλαβαν επίσημα τον οδηγό Don’t Fix It Good Practice Guide, που αποτελεί το εγχειρίδιο καλής εφαρμογής του προγράμματος για την αντιμετώπιση του φαινομένου των στημένων αγώνων.
Αυτός ο οδηγός δημιουργήθηκε με στόχο να βοηθήσει τους Συνδέσμους των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών ώστε να υλοποιήσουν τις δικές τους προσπάθειες και να παίξουν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για την προστασία των μελών τους και του ποδοσφαίρου συνολικά, από τα στημένα παιχνίδια και από άλλες απειλές που προκαλούν διαφθορά.
Στην αρχή του διήμερου Συνεδρίου του προγράμματος Don’t Fix It , την Τρίτη 3 Ιουνίου στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Birkbeck, ο Δρ. Andrew Harvey παρέδωσε τον πρώτο οδηγό Good Practice Guides στον Γενικό Γραμματέα της FIFPro Theo van Seggelen, στον Διευθυντή του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της UEFA, Manager Mattias Grafstrom και στον Γενικό Γραμματέα της EPFL Georg Pangl.
Ο Good Practice Guide αποτελεί ένα από τα κύρια αποτελέσματα της συντονισμένης εκπαιδευτικής και αποτρεπτικής εκστρατείας που υλοποιήθηκε από την FIFPro, την UEFA, το Πανεπιστήμιο Birkbeck και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Δρ. Harvey επεσήμανε: “Η αρχή που διέπει τον οδηγό Good Practice Guide είναι ότι κάθε χώρα αντιμετωπίζει τα δικά της, ειδικά, προβλήματα. Ως συνέπεια αυτού του γεγονότος, είναι αναγκαίο για κάθε χώρα να αναπτύξει τις δικές της λύσεις και να σχεδιάσει το δικό της πλάνο παρέμβασης προκειμένου να αποτρέψει το στήσιμο αγώνων. Ο 40 σέλιδος οδηγός βασίζεται μερικώς, στα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον Δόκτορα Harvey και εννέα Συνδέσμους επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, μεταξύ των οποίων είναι και ο ΠΣΑΠ. Σχεδόν 2.000 ποδοσφαιριστές έδωσαν απαντήσεις σε αυτή την έρευνα.
Επιπλέον, αξιολογήθηκαν συμπεράσματα από τα πεδία του κοινωνικού μάρκετινγκ, των ψυχολογικών σπουδών, των εφηρμοσμένων οικονομικών και της ψυχολογίας της κινητοποίησης.
Ο οδηγός δημοσιοποιεί τις παρακάτω αρχές και εισηγήσεις:
- Επίδραση στη συμπεριφορά
- Ανάμιξη των αρχών του ποδοσφαίρου
- Καθιέρωση των εθνικών αρχών και στόχων
- Ελάχιστες αποδοχές και πληρωμή των αποδοχών με συνέπεια
- Καλή διακυβέρνηση
- Καθαροί Κανόνες
- Κώδικας Ηθικής
- Εκπαίδευση ποδοσφαιριστών
- Μηχανισμοί αναφοράς
Ο οδηγός περιλαμβάνει μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις για διαφορετικές ενέργειες από ορισμένους Συνδέσμους , όπως είναι για παράδειγμα, η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας που εγκαινιάσθηκε από τον Σύνδεσμο των Φιλανδών ποδοσφαιριστών JPY ( ”το κόκκινο κουμπί των ποδοσφαιριστών” όπως ονομάζεται) . Αυτή η επιλογή δίνει στους ποδοσφαιριστές την ευκαιρία ώστε, μυστικά και εμπιστευτικά, να αναφέρουν απόπειρες χειραγώγησης αγώνων.
Ο οδηγός Good Practice Guide θα διανεμηθεί σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό το πρότζεκτ , συμπεριλαμβανομένων των μελών και εκπροσώπων των εννέα Συνδέσμων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Don’t Fix It και ήταν οι AIC Ιταλία , AFAN Ρουμανία, HLSZ Ουγγαρία, JPY Φινλανδία, NISO Νορβηγία, PFA Αγγλία, PFA Σκωτία, ΠΣΑΠ Ελλάδα και SPINS Σλοβενία. Θα αφοσιωθούν στη δουλειά στις χώρες τους, με την βοήθεια του οδηγού Good Practice Guide, ώστε να δυναμώσουν τη δικτύωση τους και να εξελίξουν, για παράδειγμα, τα προωθητικά προγράμματα τους.
Η FIFPro θα επικεντρωθεί και στα άλλα μέλη της. Το στήσιμο αγώνων είναι , εντέλει, ένα πρόβλημα που θα πρέπει να καταπολεμηθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Με την βοήθεια του οδηγού Good Practice Guide, η FIFPro περιμένει επίσης ότι θα καταφέρει να αναπτύξει δίκτυα επικοινωνίας και ότι θα ενισχύσει κοινά προωθητικά προγράμματα με ένα μεγάλο αριθμό από τα υπόλοιπα 46 μέλη της.
Ο Tony Higgins, επικεφαλής του προγράμματος Don’t Fix It και Αντιπρόεδρος της FIFPro Division Europe δήλωσε: “Αυτός ο οδηγός Good Practice Guide αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα στη μάχη μας εναντίον των στημένων αγώνων. Θα βοηθήσει εμάς και τους Συνδέσμους μας προκειμένου να αναπτύξουμε δομές και πολιτικές ώστε να πολεμήσουμε τα στημένα παιχνίδια”
[psap]