Boban Dmitrovic: «Υπάρχουν στημένα παιχνίδια στην Σερβία»

FIFPROΝΕΑ

«Δυσκολεύομαι να μιλήσω γι’ αυτό το θέμα, αλλά αισθάνομαι ότι πρέπει να τα πω έτσι ώστε τα παιδιά μας να παίζουν ένα καλύτερο ποδόσφαιρο στο μέλλον» ο Boban Dmitrovic αναστάτωσε το Σέρβικο ποδόσφαιρο, με καταγγελίες για στημένα παιχνίδια, στα οποία, κατά τον ίδιο, «οι ομάδες συμφωνούσαν μεταξύ τους για την έκβαση του αγώνα».
Ο Boban Dmitrovic είναι 39 ετών, ποδοσφαιριστής από την Σερβία, και έχει πάνω από 700 συμμετοχές σε επίσημα παιχνίδια. Έπαιξε για περισσότερο από εννέα χρόνια στην Αυστρία, με τις Grazer AK και Sturm Graz, και επέστρεψε στην Σερβία το 2005. Μάλιστα, είχε 13 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα Σερβίας και Μαυροβουνίου. «Αυτά τα παιχνίδια θα θυμάμαι ως τις καλύτερες αναμνήσεις της σταδιοδρομίας μου».
Στην Σερβία, ο Boban έπαιξε τα περισσότερα παιχνίδια με την φανέλα της FK Borac Cacak. Στις αρχές του 2011 άφησε την ομάδα. «Δεν άφησα την ομάδα διότι το ήθελα. Είχα συμβόλαιο μαζί τους ως το 2012. Αλλά πριν τις διακοπές του χειμώνα μου ανακοίνωσαν ότι δεν ήμουν πλέον επιθυμητός στην ομάδα. Ήθελαν να φύγω».
«Ήμουν σοκαρισμένος. Διότι τα τελευταία χρόνια, ποδοσφαιριστές και προπονητές πάντα με επέλεγαν στην “ιδανική” ομάδα της Super Liga. Επίσης, ήμουν προτεινόμενος για την βράβευση του καλύτερου αθλητή στην πόλη Cacak».
Τον Απρίλιο ο Boban, φιγουράριζε στα πρωτοσέλιδα με μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα Blic. Υποστήριξε ότι πολλά παιχνίδια στα οποία που είχε παίξει ήταν στημένα. Μίλησε για τα εξής παιχνίδια:
Cukaricki-FK Borac Cacak 1-0 (16 Μαΐου 2010). Την τελευταία ημέρα του πρωταθλήματος η Borac ξαφνικά έχασε και η Cukaricki απέφυγε τον υποβιβασμό.
FK Borac Cacak-Banat 2-0 (16 Μαΐου 2009). Η Banat υποβιβάστηκε εκείνο τον χρόνο, η Borac ήταν πέμπτη. Ο Dmitrovic θυμάται πως οι παίχτες της Banat τον κυνήγησαν και τον έφτυναν όταν άφησε το γήπεδο. Πίστευε ότι οι παίχτες της Banat ήταν εξαγριωμένοι που έχασαν το παιχνίδι διότι κάποιος τους είχε υποσχεθεί ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.
Partizan-FK Borac Cacak 2-0 (2 Απριλίου 2011).
FC Borat Cacak-OFK Beograd 2-1 (17 Δεκέμβριος 2008). «Καθόμουν σε ένα εστιατόριο μαζί με τον διαμεσολαβητή μου τον κύριο Kostic και τον διευθυντή κύριο Ilic που προσπαθούσε να με πείσει και μου εξηγούσε ότι είμαστε κάτω υπό μεγάλη πίεση. Του απάντησα ότι εγώ ΔΕΝ ήμουν κάτω από μεγάλη πίεση. Σε μία ύστατη προσπάθεια, ο Ilic έσπασε το δικό του και το δικό μου κινητό, αλλά και πάλι του εξήγησα ότι δεν μπορεί να περιμένει να συνεργαστώ. Του είπα: εάν έχεις το θάρρος πες μπροστά στους παίκτες και τον προπονητή, τι θέλεις από αυτούς».
Τώρα, ο Boban εξιστορεί στην FIFPro: «Λίγα ήταν τα παιχνίδια που ζητήθηκε άμεσα από τους παίκτες να χάσουν το παιχνίδι. Συμφώνησα με τον Σύνδεσμο ποδοσφαιριστών της Σερβίας και τους δικηγόρους του ότι δε θα σας πω όλες τις λεπτομέρειες, διότι ακόμα ελπίζω ότι θα γίνει σωστή και ουσιαστική έρευνα».
«Σε κάθε περίπτωση, οι ομάδες συμφωνούσαν για την έκβαση του αγώνα. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, σημειώματα μοιράζονταν στους παίχτες. Αυτοί έπρεπε να συνεργαστούν, διότι αλλιώς κινδύνευε η σταδιοδρομία τους».
«Οι διαιτητές γνώριζαν τι συνέβαινε. Για να μην χαλάσουν τα σχέδια, πολλές φορές οι αποφάσεις τους ήταν αντίθετες στην πραγματικότητα έτσι ώστε να μπορέσουν οι συνεννοημένες ομάδες να φτάσουν στο σκορ που ήθελαν».
«Πριν μερικά χρόνια έπαιξα σε ένα παιχνίδι που θα έπρεπε να χάσουμε. Αλλά κερδίσαμε. Μετά το παιχνίδι οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας μας επιτέθηκαν. Υπάρχει και βίντεο από αυτό το συμβάν».
«Ποτέ δεν μου έχουν προσφέρει χρήματα, οπότε ο μόνος λόγος του στησίματος ήταν το στοίχημα ή αποφυγή υποβιβασμού. Για παράδειγμα, το 2007 η FK Banat και η FK Borac έπαιξαν και το παιχνίδι τελείωσε με ισοπαλία 2-2. Με αυτό το αποτέλεσμα, η Borac παρέμενε στην Α’ εθνική κατηγορία. Η FK Banat είχε συνεννοηθεί έτσι ώστε ο καλύτερος σκόρερ να έβαζε 2 γκολ. Και έτσι έγινε».
Ο Boban δεν έχει και πολλές αποδείξεις. «Οι ποδοσφαιριστές που έχουν πεισθεί να παίξουν σε στημένα παιχνίδια, είναι οι αποδείξεις. Μπορούν να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους για τα γεγονότα και ότι εκπρόσωποι της ομάδας πήγαιναν και ζητούσαν να στηθεί το παιχνίδι από όλους τους παίκτες».
«Ήταν δύσκολο να παίζεις κάτω από τέτοιου είδους συνθήκες, αλλά ως μεγαλύτερος σε ηλικία στην ομάδα άφησα την ομάδα για να προστατεύσω τους νεότερους. Παρά τις εντολές τους, εμείς δεν θέλαμε να αφήσουμε άλλους να κερδίσουν και έτσι οι διαιτητές τελείωναν το παιχνίδι με πολλές ασαφή σφυρίγματα και μη υπαρκτά πέναλτι και φάουλ».
Ποτέ δεν κατήγγειλα το γεγονός στις αστυνομικές Αρχές διότι ήμουν σίγουρος ότι οι Αρχές δεν ενδιαφερόντουσαν να διεξάγουν έρευνα αφού πολλοί άνθρωποι σε σημαντικές θέσεις είχαν στενές σχέσεις με τις ομάδες. Εάν έπρατα έτσι, δε θα έπαιζα ποτέ επίσημο παιχνίδι στο υπόλοιπο της σταδιοδρομίας μου».
Γιατί μιλάς γι’ αυτό τώρα;
«Τώρα που υπάρχει ένας Σύνδεσμος ποδοσφαιριστών στην Σερβία που ενδιαφέρεται, αισθάνομαι ασφαλής και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν να βοηθήσουν. Ξέρω ότι δεν είμαι μόνος και ότι έχω ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό μου».
«Για μένα, είναι ηθική υποχρέωση, ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης της Λίγκας και παλιός διεθνής και μέλος του ΔΣ του συνδέσμου. Γνωρίζω ότι όσοι είναι στον Σύνδεσμο μας, είναι τίμιοι άνθρωποι και όλοι μαζί θα αγωνιστούμε μαζί για την πάταξη των προβλημάτων στο Σερβικό ποδόσφαιρο».
«Κάθε χρόνο, το πρωτάθλημα χειροτερεύει και εκατοντάδες Σέρβοι ποδοσφαιριστές εγκαταλείπουν την Σερβία. Για να μείνουν εδώ πρέπει να τους εξασφαλίσουμε ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Για αυτούς πρέπει να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα και την δολιοφθορά».
Γιατί νομίζεις ότι υπάρχει δολιοφθορά στην Σερβία;
«Η Σερβία είναι μία φτωχή χώρα και ο πιο εύκολος τρόπος να βγάλεις λεφτά είναι να στήσεις παιχνίδια».
Πως αντέδρασαν οι άνθρωποι με τη ιστορία σου;
«Με στήριξαν όλοι οι παίκτες και ο Σύνδεσμος καθώς και άνθρωποι που συναντούσα στην καθημερινότητά μου. Υπάρχουν πολλοί Σέρβοι που αναζητούν μία ζωή ήσυχη, χωρίς παρανομίες».
Πως αντέδρασε η Ποδοσφαιρική ομοσπονδία;
«Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δε θέλει να ερευνήσει αυτά που κατήγγειλα. Περίμενα βέβαια ότι κανένα όργανο δεν πρόκειται να ερευνήσει εκουσίως τη δική του λειτουργία. Έχουμε στείλει στην Ομοσπονδία αποδεικτικά στοιχεία αλλά φαίνεται ότι η Ομοσπονδία δεν ενδιαφέρεται και τόσο για τις καταγγελίες μας».
Πως νομίζεις ότι θα λυθεί το πρόβλημα;
«Η δεύτερη λύση είναι ο Σύνδεσμος ποδοσφαιριστών να οργανώσει γενική απεργία και να ζητήσει από την FIFA και την UEFA να βοηθήσουν».
Το ζήτημα με τα στημένα παιχνίδια αλλάζει τα συναισθήματα σου για το ποδόσφαιρο;
«Το ποδόσφαιρο μου έδωσε πολλά. Δυστυχώς τα συναισθήματα μου άλλαξαν με τον καιρό, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Αλλά μπορώ ακόμα να αναπολώ τον καιρό που πέρασα στην Αυστρία αλλά και ότι έπαιξα καθαρό ποδόσφαιρο στην χώρα εκείνη».

Boban Dmitrovic: ‘Matches in Serbia are fixed’

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη