Η Παγκόσμια Έρευνα της FIFPro για τις συνθήκες εργασίας στο ποδόσφαιρο

FIFPROΝΕΑ

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro παρουσίασε τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Έρευνας Εργασίας για το 2016 και τα ευρήματα είναι, πράγματι, εντυπωσιακά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ, με αυτό το αντικείμενο, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά, στο σύνολο του επαγγελματικού αθλητισμού.

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας της FIFPro Τέο Φαν Σέγκελεν, υποστήριξε ότι είναι υπερήφανος για αυτή την έρευνα που πραγματοποίησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών, η οποία δίνει μία βάση στοιχείων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 54 Εθνικοί Σύνδεσμοι Ποδοσφαιριστών ( 31 από την Ευρώπη, 13 από την Αφρική, 10 από την Αμερική ) και συμπληρώθηκαν 13.876 ερωτηματολόγια από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίζονται σε 87 πρωταθλήματα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το 40% των ποδοσφαιριστών δεν πληρώνονται έγκαιρα, πολλοί ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν δυσμενείς πρακτικές, όπως η υποχρεωτική ατομική προπόνηση, σε άλλες ώρες εκτός εκείνων της ομάδας όπου ανήκουν ενώ είναι μεγάλα τα ποσοστά που αφορούν τους ποδοσφαιριστές που εξωθούνται και πιέζονται για ανανεώσεις ή λύσεις συμβολαίων ή αντιμετωπίζονται βίαια και με διακρίσεις.

Επίσης, αποκαλύπτεται ότι πλέον ο μέσος όρος της χρονικής διάρκειας των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών είναι μικρότερος των 2 ετών ενώ το 45% των ποδοσφαιριστών που πήραν μέρος στην έρευνα κερδίζει λιγότερο από 900 ευρώ τον μήνα.

΄΄Η έρευνα που έγινε από την FIFPro προσφέρει μία σπουδαία βάση ώστε να εργασθούμε μαζί με τους φορείς του ποδοσφαίρου απαιτώντας να γίνουν οι αλλαγές που εδώ και χρόνια ζητάμε, καθώς, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τα στοιχεία, όπως δόθηκαν από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές΄΄ επεσήμανε ο Τέο Φαν Σέγκελεν.

Η κλιμάκωση των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, παγκοσμίως, σε 3 επίπεδα, ανάλογα με την οικονομική ισχύ και την παράδοση των χωρών όπου διεξάγονται, αποτελεί σημείο αναφοράς για την έρευνα, η οποία βασίσθηκε σε ανώνυμες απαντήσεις που δόθηκαν από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, συνθέτουν την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πυραμίδα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής αγοράς, από την κορυφή έως και την βάση της, ειδικά σε ότι αφορά τις συνθήκες εργασίας των ποδοσφαιριστών.

Οπως αποκαλύπτεται λοιπόν από την έρευνα :

Μόλις το 2% των ποδοσφαιριστών σε όλο τον κόσμο, κερδίζει πιο πολλά από 700.000 ευρώ τον χρόνο και το 45% δεν παίρνει περισσότερα από 900 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, το 21% των ποδοσφαιριστών έχει απολαβές μικρότερες των 270 ευρώ τον μήνα.

Το 41% των ποδοσφαιριστών αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στις πληρωμές των συμφωνηθέντων. Μάλιστα, για το 25% των ποδοσφαιριστών η χρονοτριβή στις πληρωμές αφορά διάστημα από 1 έως και 6 μήνες.

Οι καθυστερήσεις είναι αισθητά μεγαλύτερες σε όσους δεν έχουν έγκυρα συμβόλαια στα χέρια τους.

Επίσης, οι ποδοσφαιριστές, κατά μέσο όρο, υπογράφουν συμβόλαια για διάστημα μικρότερο των 2 ετών. Οσο μικρότερη είναι η διάρκεια ενός συμβολαίου, τόσο περιορίζονται και οι αποδοχές των ποδοσφαιριστών.

Το 29% των ποδοσφαιριστών μεταγράφεται από μία ομάδα σε άλλη, δίχως τη θέληση τους και κάτω από πίεση. Σε πολλές περιπτώσεις, προηγήθηκαν καθυστερήσεις στις πληρωμές αυτών των ποδοσφαιριστών.

Η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών αντιμετωπίζει ανασφαλείς συνθήκες εργασίας. Μάλιστα, το 8% των ποδοσφαιριστών δεν έχει συμβόλαιο.

Το 22% των ποδοσφαιριστών είναι ενήμερο για την πρακτική πίεσης που ακολουθούν οι ομάδες, υποχρεώνοντας τους παίκτες τους να προπονούνται μόνοι τους, ως μέτρο πίεσης. Ηδη, το 7% των ποδοσφαιριστών έχει εξαναγκασθεί να μπεί στη διαδικασία των προπονήσεων εκτός ομάδας.

Ακόμα, το 9% των ποδοσφαιριστών έχει γίνει θύμα βίας, το 8% έχει αντιμετωπίσει διάκριση κάθε μορφής και το 16% βίωσε καταστάσεις απαξίωσης και επιθετικής συμπεριφοράς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, εκτιμά ότι οι νεαροί ποδοσφαιριστές αποτελούν το πιο ευαίσθητο μέρος της κοινωνίας του ποδοσφαίρου, καθώς, δεν προστατεύονται επαρκώς τα δικαιώματα τους.

Κατά μέσο όρο, ένας ποδοσφαιριστής από κάθε ενδεκάδα, θα προσεγγισθεί από άτομα που στήνουν παιχνίδια, μία φορά στην καριέρα του.

Το 7% των ποδοσφαιριστών σε όλο τον κόσμο, έχει δεχθεί κρούση για να συμμετέχει σε προκαθορισμό αποτελέσματος σε αγώνα και το 9% απάντησε στην έρευνα ότι στο πρωτάθλημα του, έχει χειραγωγηθεί παιχνίδι.

Η επεξεργασία και ανάλυση των απαντήσεων έγινε με την βοήθεια του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη