Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και έχει στηλιτεύσει το φαινόμενο της βίας στα ελληνικά γήπεδα, το οποίο δυστυχώς ξεφεύγει πια από κάθε όριο και αποτελεί διαρκή απειλή όχι μόνο για το ποδόσφαιρο μας αλλά και για τις ζωές όλων όσοι το υπηρετούν και επιμένουν να το παρακολουθούν.
Είναι προφανές ότι είναι ζήτημα χρόνου να θρηνήσουμε νεκρό από την γηπεδική βία. Για ακόμα μία φορά, ο ΠΣΑΠ τοποθετείται με συγκεκριμένο και σαφή τρόπο στο μέγα πρόβλημα της βίας και συνεισφέρει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της, με συγκεκριμένες προτάσεις.
Πρωταρχικά, θα πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο που καθορίζει τις ποινές οι οποίες επιβάλλονται για την πρόκληση επεισοδίων.
Είναι αναγκαίο να διαφοροποιηθεί ο υφιστάμενος πειθαρχικός κώδικας ώστε να υπάρξουν αυστηρότερες ποινές οι οποίες ωστόσο θα εκφράζουν διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση του προβλήματος.
1. Δεν αρκεί μόνο να τιμωρούνται οι ομάδες αλλά πρέπει, πρωτίστως, να επιβάλλονται ποινές στους ίδιους τους παραβάτες.
Η απόφαση για αγώνες “κεκλεισμένων των θυρών” αποδεικνύεται ότι δε λύνει το πρόβλημα. Η επιβολή πόϊντ σίστεμ στο ποδόσφαιρο θα μπορούσε να αποδειχθεί περισσότερο αποτελεσματική.
Όποτε υπάρχουν επεισόδια, η ομάδα που έχει την ευθύνη για την τέλεση τους, θα τιμωρείται με πόντους ποινής, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τον χαρακτήρα των επεισοδίων και μόλις συγκεντρωθούν 10 πόντοι ποινής θα υπάρχει αφαίρεση 1 ή 2 βαθμών από τις ομάδες και ανάλογα, θα ακολουθεί κλιμάκωση ως προς τους βαθμούς που θα αφαιρούνται.
Αυτή η τιμωρία θα έχει πολύ πιο ουσιαστικό αντίκρισμα σε σχέση με το οποιοδήποτε χρηματικό πρόστιμο.
2. Η εισβολή στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να αποτελεί ποινικό αδίκημα και να διώκεται ανάλογα, αλλά, ανεξάρτητα από το γεγονός αυτό είναι απαραίτητο να δοθεί βάσει κανονισμού, η δυνατότητα στον διαιτητή να διακόπτει άμεσα και οριστικά το παιχνίδι που διευθύνει, εφόσον υπάρχει εισβολή οπαδού ή οπαδών εντός του αγωνιστικού χώρου και απειλείται η σωματική ακεραιότητα ποδοσφαιριστή ή ποδοσφαιριστών.
Παράλληλα, θα πρέπει να καλύπτονται από τον κανονισμό οι διαιτητές ώστε μετά από 2 προειδοποιήσεις για ρίψη αντικειμένων, φωτοβολίδων, καπνογόνων, χρήση λέιζερ να μπορούν να διακόπτουν οριστικά το παιχνίδι.
3. Ουσιαστικής σημασίας είναι ο ρόλος των σεκιούριτι που αναλαμβάνουν υπηρεσία στα γήπεδα. Επιβάλλεται να υπάρχει πιστοποιημένη εκπαίδευση τους και να έχουν συγκεκριμένα προσόντα και αποδεδειγμένες γνώσεις σε ότι έχει σχέση με τη διαχείριση εκτάκτων και έκρυθμων καταστάσεων στα γήπεδα. Ο ρόλος τους πρέπει, κατά βάση, να είναι προληπτικός και αποτρεπτικός εφόσον στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν είναι εύκολο να είναι κατασταλτικός. Στο σκέλος της καταστολής, η συνεργασία με την Αστυνομία είναι απαραίτητη, κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες και με την ανάθεση καθηκόντων σεκιούριτι σε άτομα που θα έχουν ελεγχθεί διεξοδικά προτού αναλάβουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα γήπεδα.
4. Η ενεργοποίηση της Αστυνομίας στα γήπεδα είναι αναγκαία, αλλά, με όρους αμοιβαιότητας και σεβασμού όσων αναλαμβάνουν υπηρεσία στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Η αμοιβή των ανδρών και γυναικών της ΕΛ.ΑΣ. που θα είναι στα γήπεδα, πρέπει να διασφαλίζεται. Η δημιουργία ειδικής μονάδας που θα ασχολείται κατά κύριο λόγο με την τήρηση της τάξης στα γήπεδα, θα βοηθήσει καθώς θα έχουν πλέον εξειδίκευση στο αντικείμενο. Μετά από τη σύσταση της θα πρέπει να εκτιμηθεί και η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται στα γήπεδα σκύλοι, ειδικά εκπαιδευμένοι από την ΕΛ.ΑΣ.
5. Πρέπει να προβλεφθεί η κατάργηση της ποινής μηδενισμού και αφαίρεσης βαθμών για την ομάδα που αποχωρεί από το τερέν, κατά τη διάρκεια αναμέτρησης, εφόσον έχει προηγηθεί, από οπαδό ή οπαδούς, επίθεση σε ποδοσφαιριστή μέλος της εντός του αγωνιστικού χώρου.
6. Στον αγωνιστικό χώρο αλλά και στο χώρο των αποδυτηρίων, να επιτρέπεται να βρίσκονται μόνο οι ποδοσφαιριστές και οι διαιτητές και αυτοί που θα δηλωθούν στο φύλλο αγώνος και σε καμμία περίπτωση οι πρόεδροι και ιδιοκτήτες των ομάδων που αγωνίζονται.
7. Η άμεση ενεργοποίηση των διατάξεων του εν ισχύ αθλητικού νόμου για τις λέσχες φιλάθλων, την κάρτα φιλάθλου και την υλοποίηση των διατάξεων για τις κάμερες στα γήπεδα.
8. Κανένα παιχνίδι δε θα ξεκινά αν δεν γίνεται 4 ώρες πριν από την έναρξη του συστηματική έρευνα από την Αστυνομία στους χώρους του και στις εξέδρες ώστε να εντοπισθούν επικίνδυνα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο έλεγχος των φιλάθλων κατά την προσέλευση τους στο γήπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να επιτραπεί η είσοδος τους ενώ η Αστυνομία πρέπει να διασφαλίζει ότι δε θα γίνονται μαζικές εισβολές στις εξέδρες από άτομα που δεν έχουν εισιτήρια και φυσικά δεν έχουν υποστεί κανενός είδους σωματικό έλεγχο προτού μπουν στο γήπεδο.
9. Η δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής στην οποία θα δίδονται πληροφορίες και στοιχεία για την παραβατική δραστηριότητα οπαδών στα γήπεδα.
Σε αυτή την γραμμή θα απαντούν στο τηλέφωνο ψυχολόγοι, αστυνομικοί και άτομα που έχουν εκπαιδευθεί στην επικοινωνία.
10. Η λύση της νομοθέτησης της προσφοράς κοινωνικής εργασίας από άτομα που έχουν δείξει παραβατική συμπεριφορά στα γήπεδα, επίσης θα προσφέρει βοήθεια. Με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρουν στην κοινωνία και παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο σύνολο μέσα από διαδικασίες που θα τους οδηγήσουν ακόμα και στον επαναπροσδιορισμό της ίδιας της ταυτότητας τους.
11. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που σήμερα προσφέρει η τεχνολογία αλλά και το διαδίκτυο, θα προσφέρει πολλά, κυρίως ως προς την πρόληψη των επεισοδίων καθώς η καλή πληροφόρηση και η σωστή ενημέρωση θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό ώστε η Αστυνομία να αποτρέπει επεισόδια. Ως αποδεικτικά στοιχεία, που από ένα σημείο και έπειτα, θα βοηθούν ώστε να αποθαρρύνονται οι χούλιγκανς, επειδή γνωρίζουν ότι θα εντοπισθούν και θα συλληφθούν, μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθεί το υλικό από κάμερες χεριού που θα χρησιμοποιούν αστυνομικοί με πολιτικά οι οποίοι θα βρίσκονται στις εξέδρες. Η ταυτοποίηση των χούλιγκανς θα είναι πολύ πιο απλή στη συνέχεια.
Όλα αυτά τα μέτρα που προτείνει ο ΠΣΑΠ είναι εφικτό να εφαρμοσθούν.
Ουσιαστικά, όμως, τίποτα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν υπάρχει πραγματική βούληση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας από την Πολιτεία, την Ομοσπονδία, την Λίγκα και τις ομάδες.
Ο ΠΣΑΠ δεν αντιμετωπίζεται μέχρι τώρα ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος στο θέμα της συζήτησης και της λήψης αποφάσεων για την βία.
Είναι καιρός ωστόσο να αναγνωρίσουν όλοι ότι ο ΠΣΑΠ έχει τόσο την ευαισθησία όσο και την γνώση αλλά και τη διάθεση ώστε να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Τουλάχιστον, εάν επιμένετε να συνεχίζετε μόνοι την προσπάθεια σας, αποφασίστε επιτέλους να βάλετε το μαχαίρι στο κόκαλο γιατί διαφορετικά δε θα υπάρχει ούτε κόκαλο σε λίγο. Θα το έχουν σπάσει οι χούλιγκανς.
Οι ανωτέρω προτάσεις έχουν αποσταλεί στους: Π. Γερουλάνο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ. Νικητιάδη Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Μπιτσαξή Γεν. Γραμ. Αθλητισμού, Σ. Πιλάβιο Πρόεδρο Ε.Π.Ο. και Β. Μαρινάκη Πρόεδρο SUPERLEAGUE.
Το σωματείο με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πατησίων αρ. 128 (εφεξής ο «Σύνδεσμος») με το παρόν έγγραφό του, δηλώνει ότι αποτελεί πρώτιστη μέριμνά του η αποτελεσματική προστασία και η ασφάλεια των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πελατών και εν γένει συνεργατών του. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος, δεσμεύεται να τηρεί και να επεξεργάζεται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τηρουμένων των διατάξεων και προβλέψεων της εκάστοτε ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.
Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας.