Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών συμμετείχε στο Πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τον Ρατσισμό (Foul to Racism International Conference), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Τεχνόπολη στην Αθήνα, με οργανωτή την ΜΚΟ Foul Στο Ρατσισμό, υπό την αιγίδα του Δικτύου FARE.
Τον ΠΣΑΠ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, Διονύσιος Δημόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, Κώστας Πούλιος.
Στην ομιλία του ο κ. Πούλιος, στην ενότητα “Ο ρόλος του ποδοσφαιριστή, του προπονητή και της ομάδας”, επεσήμανε τα εξής.
«Ο ΠΣΑΠ έχει συγκεκριμένες θέσεις στο ζήτημα του ρατσισμού και επανειλημμένως έχει επικροτηθεί από τους φορείς του αθλήματος και την κοινή γνώμη η σταθερότητα και η ευαισθησία που δείχνουμε σε αυτό το καυτό ζήτημα.
Μη ξεχνάμε ότι οι πρωταγωνιστές στο παιχνίδι μας είναι οι ποδοσφαιριστές και αυτοί είναι και οι καλύτεροι πρεσβευτές των μηνυμάτων που θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία μας, ώστε να περιορίσουμε και εντέλει να εξαλείψουμε κάθε μορφή ρατσισμού.
Ειδικά τα παιδιά είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εμείς οι ποδοσφαιριστές προσφερόμαστε όπως μέσα από τις επισκέψεις και τις ομιλίες μας στα σχολεία αλλά και σε Ακαδημίες ποδοσφαίρου, συμμετέχουμε ενεργά στην καμπάνια κατά του ρατσισμού, με έμφαση στην ενημέρωση και την πρόληψη, την αποτροπή.
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και άλλες δράσεις σε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα.
Ωστόσο, θέλουμε συνεργασία με τους φορείς. Ότι και αν λέμε, όλα γίνονται μόνο με συνεργασία και όχι με αποσπασματικές ενέργειες και για αυτό χρειάζεται να υπάρχει βούληση από την Πολιτεία.
Οι πρωτοβουλίες που οργανώνουμε, με την βοήθεια των συναδέλφων μας ποδοσφαιριστών, είναι συνεχείς και αποδεικνύονται αποτελεσματικές.
Μέσα στις δράσεις μας, συμπεριλαμβάνονται τα μηνύματα κατά του ρατσισμού με πρωταγωνιστές τους συναδέλφους μας ενώ παράλληλα θα δείτε πολύ σύντομα όλους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα να φορούν τα βραχιολάκια που ετοιμάζουμε, με σύνθημα ενάντια στο ρατσισμό.
Σε κάθε επίσκεψη μας στα αποδυτήρια ή στα ξενοδοχεία όπου αποσύρονται οι ομάδες, όπως και σε κάθε συνάντηση μας με τους συναδέλφους μας, τους επισημαίνουμε ότι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ως ίσους ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους τους.
Αλλά, δε στεκόμαστε μόνο σε αυτά.
Ήδη, αντιμετωπίσαμε άμεσα την καταγγελία του Ντουμίτρου της Βέροιας και πετύχαμε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Καρντόσο και να φύγουν αγκαλιασμένοι. Αυτή η εικόνα είναι πολύ δυνατή, πήγε παντού, και φανερώνει ποιο είναι το αληθινό πρόσωπο του ποδοσφαίρου.
Προβάλλουμε όλες τις σχετικές ειδήσεις και δράσεις, όπως μπορείτε να δείτε και σήμερα από το site μας, με την παρουσίαση όσων έγιναν στη Ρουμανία με τον Βραζιλιάνο Ουέλλινγκτον.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, έχει συγχαρεί τον ΠΣΑΠ για τις ενέργειες του στο θέμα του ρατσισμού και μας παρουσιάζει διεθνώς ως Σύνδεσμο-Πρότυπο.
[justified_image_grid ids=6509,6511]Θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να συμβιώσουμε με τους ξένους συναδέλφους μας, οι οποίοι άλλωστε είναι πλέον σχεδόν όσοι και οι Έλληνες, τουλάχιστον στη Σούπερ Λίγκα και σε ότι έχει σχέση με τον αριθμό των παικτών που χρησιμοποιούνται. Η αναλογία ξένων με Έλληνες, συνολικά, στο πρωτάθλημα, είναι 1 προς 3, για τα ρόστερ των πρώτων ομάδων.
Στην Ελλάδα, το πρόβλημα του ρατσισμού είναι περιορισμένο και θέλουμε να το μηδενίσουμε, αν και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τις αντιδράσεις μεμονωμένων ατόμων, που πάντα προσπαθούν ώστε να δημιουργούν αναταραχή ή έχουν κακή αίσθηση του χιούμορ και παίζουν με την καρδιά, τη ψυχή και την αξιοπρέπεια επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, που πάνω από όλα είναι άνθρωποι.
Ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι σκληρός, αλλά, συνεχίζει να έχει συνοχή και συναδελφικότητα.
Εκτιμούμε ότι στις περιπτώσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς πρέπει να υπάρχει αυστηρή τιμωρία, όχι απαραιτήτως μόνο για τις ομάδες, αλλά, κυρίως για τον παραβάτη.
Εάν, πάντως, γίνει στα γήπεδα μας οτιδήποτε αφορά έκφραση ρατσισμού, έχουμε πει στους παίκτες ότι όλοι μαζί θα πρέπει να αντιδράσουν από κοινού. Το πρόβλημα αφορά όλους μας.
Και η αντίδραση θα είναι ΚΑΘΟΛΙΚΗ. Γιατί είμαστε όλοι ΕΝΑ και είμαστε όλοι ΙΣΟΙ.
Ο ρόλος των ΜΜΕ, συνολικά του Τύπου, είναι καταλυτικός.
Πρέπει να προβάλλονται περισσότερο τα θετικά, αυτά που χαρακτηρίζουν ενέργειες του ΠΣΑΠ και κάθε άλλου φορέα του ποδοσφαίρου, αντί να μονοπωλούν την επικαιρότητα και τη δημοσιότητα τα αρνητικά.
Υπάρχει πάντα η θετική όψη του ποδοσφαίρου, η καλή πλευρά του παιχνιδιού.
Όταν είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις, ώστε να προλάβουμε το κακό και να το νικήσουμε τώρα».
[psap]