«Θέλω όλοι να γνωρίζουν τι συνέβη και τι έζησα» λέει ο Ουέλινγκτον Κάρλος Ντα Σίλβα, ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής της Κονκόρντια Τσιάινα, ο οποίος έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης στη διάρκεια αγώνα της ομάδας του, για το πρωτάθλημα Ρουμανίας.
Ο 27χρονος επιθετικός μίλησε στην FIFPro για την ιστορία του.
Όλα συνέβησαν στον εντός έδρας αγώνα της Κονκόρντια με την Ραπίντ Βουκουρεστίου.
Το παιχνίδι τελείωσε ισόπαλο 0-0.
«Ο αγώνας ήταν σε εξέλιξη και όλα κυλούσαν ομαλά, έως ότου μία ομάδα οπαδών της Ραπίντ, 7 ή 8 άτομα, άρχισαν να τραγουδούν και να βγάζουν ήχους και ιαχές, όπως οι μαϊμούδες…. Το έκαναν συνέχεια αυτό. Μούγκριζαν σε όλο το ματς. Πήγα στον διαιτητή και του ζήτησα να κάνει κάτι. Όμως, ο διαιτητής με έδιωξε μακριά του και μου είπε να ασχολούμαι μόνο με το παιχνίδι μου. Ετσι έκανα αλλά οι οπαδοί συνέχισαν να μιμούνται τις μαιμούδες, παραπονέθηκα στον διαιτητή και εκείνος μου έδειξε την κίτρινη κάρτα».
Ο Ουέλινγκτον αντίκρυσε την κίτρινη στο 59ο λεπτό αλλά μέχρι το τέλος τίποτα δεν άλλαξε. Συνέχισε να αγωνίζεται, όμως, δεν ήταν εύκολο να συγκεντρωθεί στη δουλειά του.
«Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μου συνέβη κάτι τέτοιο. Και ήταν πολύ σκληρό. Ηθελα να φύγω από το παιχνίδι, αλλά, είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να αγωνισθώ και προσπάθησα να φανώ δυνατός. Μερικοί παίκτες μου είπαν να αφήσω το παιχνίδι, αλλά, δεν ήθελα να εγκαταλείψω την ομάδα μου. Όμως, έκρινα ότι όλοι θα έπρεπε να μάθουν για ότι συνέβη. Δεν είμαι μαιμού, είμαι άνθρωπος, ζητώ τον σεβασμό».
Μετά το τέλος του αγώνα, ο Ουέλινγκτον επιχείρησε ξανά να μιλήσει στον διαιτητή.
«Του εξήγησα ότι αυτή η συμπεριφορά των οπαδών ήταν απαράδεκτη. Μου είπε να απομακρυνθώ, γιατί διαφορετικά θα μου έδειχνε την κόκκινη κάρτα.Αλλά, δεν τελείωσαν όλα εκεί. Καθώς αποχωρούσα από τον αγωνιστικό χώρο, ένας οπαδός της Ραπίντ μου πέταξε μία μπανάνα. Τη μάζεψα από κάτω και την έδειξα σε ένα καμεραμάν, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι καλό. Η γυναίκα και ο γιός μου παρακολουθούσαν το ματς από τις εξέδρες.».
Μπροστά στην κάμερα, ο Ουέλινγκτον είπε με δάκρυα στα μάτια στα ρουμανικά : «Nu sunt o maimuta!», δηλαδή, «Δεν είμαι μαϊμού».
Το συμβάν με τον Ουέλινγκτον έγινε βασικό θέμα για τον ρουμανικό Τύπο.
Μερικές ημέρες αργότερα, δημοσιογράφοι εντόπισαν εκείνον που πέταξε την μπανάνα και κανόνισαν συνάντηση του με τον Ουέλινγκτον. Ο οπαδός είπε στον Βραζιλιάνο παίκτη ότι “λυπάται για ότι συνέβη, δεν ήθελε να φανεί ρατσιστής, δεν ήξερε τι σήμαινε το πέταγμα της μπανάνας” .
Ο Ουέλινγκτον του είπε από την πλευρά του “Ότι έκανες, αποτελεί εγκληματική πράξη. Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα μαζί σου, αλλά, θα πρέπει να τιμωρηθείς για ότι έκανες”.
Εικόνες από αυτή τη συνάντηση δημοσιοποιήθηκαν σε όλη την Ρουμανία και έκαναν μάλιστα τον γύρο του κόσμου.
Με αυτό τον τρόπο, ο Ουέλινγκτον πέτυχε να μάθουν όλοι ότι συνέβη.
Στη Ρουμανία, ο Σύνδεσμος των ποδοσφαιριστών, οι σύλλογοι και η Ομοσπονδία, όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου στη χώρα, έδειξαν την υποστήριξη τους στον Ουέλινγκτον και επεσήμαναν με έμφαση ότι δεν υπάρχει χώρος για τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο.
«Είδα πολλές θετικές αντιδράσεις από άλλους ποδοσφαιριστές, από την Ομοσπονδία, ακόμα και από οπαδούς της Ραπίντ Βουκουρεστίου» παραδέχθηκε ο φορ της Κονκόρντια.
Ο Σύνδεσμος των Ρουμάνων ποδοσφαιριστών (AFAN), μαζί με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ρουμανίας, επισκέφθηκαν το προπονητικό κέντρο της Εθνικής Ρουμανίας στη Μογκοσάγια και γύρισαν βίντεο με μηνύματα κατά του ρατσισμού, με τη συμμετοχή του αρχηγού της Εθνικής Μαρικά και των συμπαικτών του Τσιπτσίου, Τόργε, Γκριγκόρε, οι οποίοι είπαν: «Είμαστε όλοι ίσιοι. Οι νίκες δεν έχουν χρώμα. Πρέπει να πολεμήσουμε μαζί εναντίoν του ρατσισμού. Αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Και η Ρουμανία λέει όχι στο ρατσισμό».
Παρόμοιο βίντεο παρουσίασαν και οι ποδοσφαιριστές της Πετρολούλ, στο σάιτ της ομάδας τους.
«Είδα το βίντεο της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ρουμανίας και είναι μία πολύ καλή πρωτοβουλία» σχολίασε ο Ουέλινγκτον.
«Δεν γνωρίζω, πάντως, πως μπορείς να σταματήσεις τον ρατσισμό. Είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να ενωθούμε μαζί στον αγώνα κατά του ρατσισμού. Όταν γίνει αυτό, τότε μπορούμε να δείξουμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι λάθος και ότι τα διαφορετικά χρώματα δε σημαίνουν ότι είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι. Λέω πάντα όχι στο ρατσισμό και θα συνεχίσω να υποστηρίζω αυτή τη στάση».
[psap]